Kop
  toneelstuklinks

Untitled Document scrooge
Bekijk de foto's hier


  toneelstuk
Untitled Document

Scrooge

van Charles Dickens
Onder regie van Jef Van Mele


De schrijver Charles Dickens woont een uitvoering bij van zijn eigen "A Christmas Carol". Erg gerust is hij er niet op: je weet maar nooit met die moderne regisseurs, die tegenwoordig zo nodig vernieuwend en grensverleggend bezig moeten zijn. God en de duivel volgen de ontwikkelingen op het toneel eveneens met meer dan gewone belangstelling, aangezien zij op de afloop een weddenschap hebben afgesloten: zal de ziel van Scrooge verloren gaan? De goddelijke almacht zou het normaal gesproken moeten winnen van alle duivelse listen en lagen: maar wie weet waar creatieve invallen van een eigenzinnige regisseur toe kunnen leiden?

Krantenartikel ‘Het Nieuwsblad’ 11-12-2002

Temse
Toneelkring Oberon speelt Scrooge
Traditioneel brengt toneelkring Oberon half december een toneelstuk op de planken. Dit jaar viel de keuze van Oberon op Scrooge, een moderne bewerking van één van de meeest bekende werken van Charles Dickens. De opvoering van het toneelstuk kadert in de viering van het vijftigjarig bestaan van de Chritus-Koningparochie. De regie van het stuk is in handen van Jef Van Mele. De leden van jeugdtoneel Puck versterken de cast.

Kerst is geen Kerst zonder Dickens, dat wil zeggen zonder ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Zijn verhaal – over de oude, gemene en gierige Scrooge, die tijdens de Kerst zijn leven radicaal betert – verwoordt voor velen de ideale Kerstgedachte van eenvoud en menslievendheid. Sinds het verhaal in 1843 verscheen, wordt het keer op keer voorgelezen en later ook meermalen verfilmd.
Charles Dickens zijn werk en de betekenis voor zijn lezers is vooral een protest tegen maatschappelijke misstanden en vooral de armoede en rechteloosheid die in zijn tijd heerste. Zelf kende hij ook een moeilijke jeugd, die terug te vinden is in David Copperfield.
Ondanks de harde levensomstandigheden waarin de arme bevolking, en in vele gevallen tot de bedelstraf en misdaad gedoemde bevolking, leefde was er onderling een grote solidariteit. Om dit te onderlijnen hebben wij gemeend een scene te moeten inlassen van Dario Fo uit zijn zeer bekend werk Mistero Buffo.
Verder rest mij nog U allen een Zalig Kerstfaeest en een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Veel plezier met Scrooge.
Jef Van Mele.

Rolverdeling

Brandkastkraker: Jef De Cauwer
God: Marleen Van San
Duivel: Carina Boel
Ebenezer Scrooge: Peter Rosseau
Jacob Marley: Johan De Rijck
Bob Cratchit: Mario De Vos
Mevr. Chratchit: Donya Helal
Achternicht: Donya Helal
Kleine Tim: Joke Vercauteren
Neef Fred: Stefan Egghe
Jonge Scrooge: Stefan Egghe
Belle: Eef Rombaut
Meneer Fezziwig: Frits Samoy
Jack Barnes: Maarten Van Royen
Kreupele bedelares: Patricia Andries
Blinde bedelares: Ann De Rudder
Geest verleden: Paul Vercauteren
Geest heden: Gunter Claus
Geest toekomst: Guido De Cleen
Dame: Patricia Geerts


Speeldata:
 
 
bottom